NATO’ya göre Bahmut yakında düşebilir
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus ve Ukrayna güçleri arasında çatışmaların sürdüğü Ukrayna’nın Bahmut kentinin yakında Rusya’nın eline geçebileceğini söyledi.
Stoltenberg, İsveç’te Avrupa Birliği (AB) ülkeleri savunma bakanları toplantısına katıldı. Görüşme öncesi gazetecilere açıklama yapan Stoltenberg, son haftalarda Bahmut ve çevresinde yoğun çatışmaların yaşandığını, Rusya’nın buraya daha fazla asker konuşlandırdığını söyledi.
Rus kuvvetlerinin önemli kayıplar verdiğini belirten Stoltenberg, “Aynı zamanda önümüzdeki günlerde Bahmut’un düşebileceğini de göz ardı edemeyiz. Bu durumun savaşta bir dönüm noktası olmayacağının altı çizilmelidir. Rusya’yı hafife almamalıyız, Ukrayna’yı desteklemeye devam etmeliyiz.” söz konusu.
NATO müttefiklerinin geçtiğimiz yıl Ukrayna’ya 150 milyar Euro’luk askeri, mali ve ekonomik destek verdiğini belirten Stoltenberg, bunun 65 milyar Euro’sunun askeri destek olduğunu kaydetti.
Stoltenberg, Ukrayna’ya takviye yaparken kendi silah ve mühimmat stoklarını dolu tutması gerektiğine değinerek, savunma sanayi üretimini artırmanın yanı sıra bazı NATO müttefiklerinin ortak alımlar üzerinde çalıştığını söyledi.
İsveç ve Finlandiya üyelik başvuruları
Stoltenberg, yarın Brüksel’deki NATO karargahında Türk, İsveç ve Finlandiyalı yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilecek görüşmenin sonuç verip vermeyeceği sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birkaç hafta önce görüştüğünü hatırlattı.
İsveç ve Finlandiya’nın birçok konunun yanı sıra üyelik konusunu da görüştüklerini belirten Stoltenberg, şöyle devam etti:
“İlerleme kaydediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan müzakerelerin yeniden başlamasını kabul etti. Yarın NATO karargahında Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında bir görüşme yapılacak. Uzun bir aradan sonra bu görüşme başlı başına önemli. Üyelik bir süreçtir. ve sürecin yarın sonuçlanmasını beklemiyorum.Ancak İsveç ve Finlandiya’nın “NATO’nun NATO üyesi olacağına inanıyorum. Bu bizim en büyük önceliğimiz.”
Kuzey Akım hattına saldırı
Stoltenberg, geçen yıl Kuzey Akım doğal gaz boru hattına Ukrayna yanlısı bir grubun düzenlediği saldırıyı doğrulayıp doğrulamadığı sorusuna, “Bildiğimiz şey, boru hattı sınırına bir sabotaj olduğu, ancak bunu başaramadık” dedi. Arkasında kimin olduğunu belirleyin.” dedi.
Bazı ülkelerin kendi soruşturmalarını sürdürdüğünü hatırlatan Stoltenberg, saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini belirlemek için bunların tamamlanmasını beklemek gerektiğini vurguladı.