TBB Başkanı Erinç Sağkan: Cumhuriyet devrimi ekonomik bağımsızlıktır, hukuk devrimidir
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Cumhuriyet devriminin genel anlamda ekonomik bağımsızlık ve hukuk devrimi olduğunu söyledi.
Türk Hukuk Cemiyeti’nin TBB Konferans Salonu’nda düzenlediği Cumhuriyet ve Laiklik Konferansı’nda Sağkan, Cumhuriyet devriminin bir milli egemenlik devrimi olduğunu belirterek, bu bakış açısının hiçbir şekilde kaybedilmemesi gerektiğini vurguladı.
Atatürk’ün 1919’da Samsun’a gelişinin hemen ardından Amasya Genelgesi’nde ifade edilen “Milletin istiklali, milletin kararlılığı ve kararıyla kurtulacaktır” ilkesinin tesadüf olmadığını belirten Sağkan, ” Aslında bu, Cumhuriyetin temelinin milli egemenlik üzerine yükseleceği ve bağımsızlığın 1919’da sağlanacağı anlamına gelmektedir.” “Mücadelesinin ilk adımı atılırken ortaya konan bir perspektiftir. Böylelikle kaderini eline alan bir milletin daha ilk andan itibaren iradesinden bahsedilmeye çalışılmaktadır.” dedi.
Sağkan, 1921 yılında kabul edilen ve Cumhuriyet’ten önceki ilk anayasa olan 1921 Anayasası’nın “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” unsurunun ilk maddesi olduğuna dikkat çekerek, Anayasanın formülasyonunun da bu olduğunu ifade etti. Cumhuriyet devrimi.
Sağkan, bağımsızlığın ve kurtuluşun tek kaynağının millet iradesi olduğundan kurucu ekiplerin en başından itibaren temel perspektifinin demokratik bir devletin inşası olduğunu belirtti.
Aslında demokratik ulusal egemenliğin devamı olan Cumhuriyet devriminin demokratik, laik bir devrim olduğunu belirten Sağkan, Cumhuriyet devrimiyle laiklik ilkesinin anayasal kabule dönüşmesinden çok önce aslında siyasi devrimin ortaya çıktığını anlattı. ve hukuk düzeni dini kurallara dayanmayacaktır. TBB Başkanı Erinç Sağkan şöyle devam etti:
“Dini alan farklı bir normatif alandır, hukuk alanı farklıdır. Dinden kaynaklanan egemenlik ve otoritenin milletin bağımsızlığına engel olabileceği başlangıçta anlaşılmıştı. Şunu da eklemek gerekir ki Cumhuriyet devrim bir kadın devrimidir.Siyasi, hukuki ve toplumsal alanı din kurallarıyla belirlenir.Cumhuriyet Devrimi, o zamana kadar çeşitli biçimlerde ezilen kadını bir alan olmaktan çıkararak eşit yurttaşlara dönüştürdü. Temsilde kadın vatandaşlar da yer alıyor.Aslında kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasının ilk adımı 3 Nisan 1930’da atıldı.Cumhuriyet Devrimi, ekonomik “Genel anlamda bir bağımsızlık ve hukuk çatışmasıdır. “
Konferansın açılışına 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Hukuk Derneği Başkanı Nail Gürman ve Türk Hukuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zehra Odyakmaz katıldı.