Teknoloji

2022’de genç oyunculara yönelik siber saldırılar %57 arttı

Kaspersky uzmanları, siber hataların 2022’de tanınan oyunların adlarını kullanarak çocuklara karşı 7 milyondan fazla saldırı gerçekleştirdiğini tespit etti.

Kaspersky’nin “Çocukların sanal oyun dünyalarının karanlık yüzü” başlıklı en son raporu, çevrimiçi oyunların genç oyuncular için oluşturduğu riskleri ve 2021’e kıyasla bu yaş grubuna yönelik hedefli saldırılarda yüzde 57’lik bir artışı ortaya koyuyor. Siber suçlular tarafından genç oyuncuları hedeflemek için kullanılan kimlik avı sayfaları çoğunlukla Roblox, Minecraft, Fortnite ve Apex Legends gibi bilinen ve yaygın oyunları taklit ediyordu. Siber suçlular, ebeveynlerin cihazlarına erişim elde etmek için kasıtlı olarak sahte oyun siteleri oluşturarak çocukların kimlik avı sayfalarını takip etmelerine ve kötü amaçlarla belgeleri indirmelerine olanak sağladı.

En çok suistimal edilen çocuk oyunları

Raporda Kaspersky uzmanları, 3-16 yaş arası çocuklar arasında en popüler olan çevrimiçi oyunlarla ilgili tehditleri analiz etti. Kaspersky güvenlik analizleri, Ocak 2022 ile Aralık 2022 ortası arasında 7 milyondan fazla saldırı gözlemledi. 2021’de siber suçlular bu alanda 4,5 milyon saldırı girişiminde bulunurken, 2022’de benzer saldırı girişimleri %57 arttı.

2022’de 232.735 oyuncu, popüler çocuk oyunları kılığına girmiş kötü amaçlı yazılımlar ve potansiyel olarak istenmeyen uygulamalar dahil olmak üzere yaklaşık 40.000 belgeyle karşılaştı. Bu yaştaki çocukların genellikle kendi bilgisayarları olmadığından ve ebeveynlerinin cihazlarıyla oyun oynamadıklarından, siber suçlular tarafından yayılan tehditler büyük olasılıkla ebeveynlerin kredi kartı verilerini ve kimlik bilgilerini ele geçirmeyi amaçlıyor.

Kötü amaçlı yazılımların ve istenmeyen yazılımların dağıtımı için yem olarak kullanılan en iyi 10 çocuk oyununun etkilenen kullanıcı sayısına göre dağılımı. Veriler 1 Ocak 2022 – 31 Aralık 2022 ortasını kapsıyor.

Aynı dönemde yaklaşık 40 bin kullanıcı, tanınmış bir çocuk oyun platformu olan Roblox’u taklit ederek kötü amaçlı dosyalar indirmeye çalıştı. Bu, 2021’de saldırıya uğrayan 33.000 oyuncuya kıyasla kurban sayısında %14’lük bir artışla sonuçlandı. Roblox’un 60 milyon kullanıcısının yarısı 13 yaşın altında, bu da siber suçluların kurbanlarının çoğunun siber güvenlik konusunda potansiyel olarak bilgisiz çocuklar olduğunu ortaya koyuyor.

Dolandırıcılar, çocukların sanal dünyalarında geziniyor

Kaspersky istatistiklerine göre, siber suçlular tarafından genç oyuncuları hedef almak için kullanılan kimlik avı sayfaları özellikle Roblox, Minecraft, Fortnite ve Apex Legends’ı taklit ediyordu. 2022 yılında bu dört oyun için toplamda 878 binden fazla kimlik avı sayfası oluşturuldu.

Genç oyunculara yönelik en yaygın sosyal mühendislik tekniklerinden biri, oyunlar için bilinen hileleri ve modları indirme tekliflerini içerir. Kullanıcı, hileyi doğru bir şekilde nasıl kuracağına ilişkin rehberlik için kötü amaçlı kimlik avı sayfasına yönlendirilir.

Burada özellikle farklı olan şey, belgeyi yüklemeden önce, bilgisayardaki antivirüsün nasıl devre dışı bırakılacağına ilişkin özel talimatların çocuklarla paylaşılmasıdır. Bu zararlı yazılımın cihazda tespit edilmesini engellemek için özel olarak oluşturulmuş bir yönerge içermektedir ve gençler bunu uygularken ne yaptıklarının farkında olmayabilirler. Kullanıcının virüsten koruma programı ne kadar uzun süre devre dışı bırakılırsa, kurbanın bilgisayarından o kadar fazla bilgi toplanır.

Oyunculardan şüpheli belgeyi indirirken antivirüsü kapatmaları istenir

Rapordan elde edilen diğer değerli bulgular ise şöyle:

  • 2022 ve 2021’de siber suçlular tarafından istismar edilen en tanınmış oyunlar Minecraft ve Roblox idi.
  • Saldırıya uğrayan kullanıcı sayısına göre belirlenen çocuk oyunları listesinde, öncelikle 3-8 yaş arası oyuncular için tasarlanan Poppy Playtime ve Toca Life World gibi küçük yaş grubuna yönelik oyunlar da yer aldı.
  • Kaspersky uzmanları, Brawl Stars kılığında müsrif belgeler indirerek akından etkilenen kullanıcı sayısında %41’lik bir artış gözlemledi. 2022 yılında yaklaşık 10 bin oyuncu bu şekilde saldırıya uğradı.

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Vasily Kolesnikov şunları söyledi: “2022’de siber bug’ların 3 ila 8 yaş arası çocuklar için tasarlanmış oyunları bile istismar ettiğini gözlemledik. Bu da gösteriyor ki siber böcekler yaşlarına göre amaçlarını filtrelemeyip küçük oyunculara bile ebeveynlerinin oyun oynadıkları cihazlarını hedef alarak saldırıyorlar. Siber hatalar, genç oyunculara odaklanırken, planlarını daha az belirgin hale getirme zahmetine bile girmiyorlar. Çocukların ve gençlerin siber suçların tuzakları hakkında çok az deneyime veya bilgiye sahip olmalarını umuyorlar ve en ilkel dolandırıcılık prosedürlerine bile kolayca kanacaklarını umuyorlar, böylece ebeveynler çocuklarının hangi uygulamaları indirdiğini ve güvenli güvenlik çözümlerinin yüklü olup olmadığını bilmiyorlar. cihazlarında. Özellikle internette nasıl davranacaklarına dikkat etmeleri ve çocuklarına internette nasıl davranmaları gerektiğini öğretmeleri gerekiyor.”

Çevrimiçi oyun dünyalarında çocukların tehditlerine ilişkin rapor Hepsini KDaily’de bulabilirsiniz..

 

Kaspersky, çocuklarını çevrimiçi inançta tutmak isteyen kullanıcılara şunları önerir:

  • Çocuklarınızın çevrimiçi etkinliklerine ilgi göstermeyi ihmal etmeyin. En sevdikleri TV programlarını birlikte izleyip izleyemeyeceğinizi veya birlikte müzik dinleyip dinleyemeyeceğinizi sorun. Alternatif olarak, imanda kalmak için bazı sadık uygulamaları çevrimiçi olarak birlikte öğrenmeyi teklif edebilirsiniz.
  • Kaspersky Safe Kids gibi ebeveyn denetimi uygulamaları iyi bir seçenek olabilir. Ancak kesinlikle çocuğunuzla tartışmak için zaman ayırın, bu uygulamaların nasıl çalıştığını ve çevrimiçi ortamda inançlı kalmak için neden gerekli olduklarını açıklayın.
  • Çocuklarınıza, hassas bilgilerin yalnızca iletişim programları aracılığıyla ve yalnızca gerçek hayatta tanıdıkları kişilerle paylaşılması gerektiğini öğretin. Bu konuda onlara uygun bir rol model olabilir ve uygun davranış örnekleri gösterebilirsiniz.
  • Çocuklarınızla çevrimiçi güvenlik önlemleri hakkında iletişim kurmak için daha fazla zaman harcayın. Bunu yaparken kendi alışkanlıklarınıza dikkat etmeye çalışın. Yemek yerken veya konuşurken akıllı telefonunuzu kullanıyor musunuz? Çocuklarınız alışkanlıklarınızı veya davranış kalıplarınızı taklit ediyor mu? Telefonunuzu kaldırdığınızda farklı tepkiler veriyorlar mı?
  • Siber güvenlik konularını çocuğunuzla oyunlar ve diğer eğlenceli formatlarla gündeme getirerek daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirebilirsiniz.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu