Yaşam

Adalet Ağaoğlu kimdir?

Türk edebiyatının önde gelen kadın yazarlarından olan ve edebiyatımıza pek çok eser kazandırmış olan yazar Adalet Ağaoğlu’nun hayat hikayesidir.

Modern Türk edebiyatının sevilen isimlerinden olan ve edebiyatımıza pek çok eser kazandıran Adalet Ağaoğlu, yaşadığı dönemde yazıp, üretmiştir. Onun eserlerinde son dönemi okuyoruz. Boyun eğmez, yorulmaz bir gücü vardı. Yazdığı eserlerle adını unutulmazlar arasına altın harflerle yazdırdığını söylemek güzel olur.

Ünlü yazarın hayatından bazı kesitler…

Ağaoğlu, 13 Ekim 1929’da Ankara’nın Nallıhan ilçesinde doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra ortaokula gidebilmek için aile Ankara’ya göç etti.

Ortaöğrenimini Ankara Kız Lisesi’nde tamamladı. Ankara DTCF Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olmuştur. Ankara Radyosu’na açık sınavla girdi. Kuruluşundan sonra TRT’de çeşitli görevlerde bulundu.

Ünlü yazar, kurumun özerkliğinin alınmasının ardından TRT Radyo Müdürlüğü’nden istifa etti. Öğrencilik yıllarında başladığı yazarlık serüvenini başka hiçbir eserle paylaşmadan sürdürdü. Radyo ve tiyatro oyunlarını roman, öykü, anı ve denemeler izledi.

İlk roman: Ölmek İçin Yalan

Bu eserlerinde toplumumuzda yaşanan değişim ve dönüşümlere duyarlı yaklaşımıyla dikkat çekmiştir. İlk romanı Ölmek İçin Yalan 1973’te yayınlandı. Daha sonra diğer edebiyat türlerinde yazmaya devam etti.

Dönemin üç değerli roman ödülüne layık görülen Bir Düğün Gecesi romanı için Aldous Huxley’den intihal suçlaması da gündeme getirilmiş ve uzun tartışmalara neden olmuştu. Kısa öykü, deneme ve anı yazıları da yayımlayan Ağaoğlu, 1991 yılında Too Far Too Close ile oyun yazarlığına yöneldi.

“Türkiye’nin en güzel kazası sensin”

Adalet Ağaoğlu ile ilgili yazıları bir araya getiren arşiv, eşi Halim Ağaoğlu tarafından hazırlandı ve yazarlığının 55. yılı anısına Herkes Kendi Kitabının İçini Bilir adıyla 2003 yılında yayımlandı.

1996 yılında büyük bir trafik kazası geçiren ve iki yıl hastanede yatan Adalet Ağaoğlu hakkında Can Yücel ne diyor? “Türkiye’nin en güzel kazası sensin”Sözleri, Feridun Andaç ile Adalet Ağaoğlu arasında geçen ırmak gibi bir sohbet şeklinde kitap başlığı oldu.

Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti

Edebiyatın yapısal durumu açısından değişiklik arayışı içinde davranarak kendine özgü anlatım biçimleri geliştirmiştir. Adalet Ağaoğlu 2020 yılında vefat etmiştir.

haberbeyagac.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu