Haber

Çorum deprem bölgesi mi? Çorum fay hattı var mı? Çorum fay hattı nereden geçiyor?

Çorum deprem bölgesi mi? Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Türkiye’deki fay hatlarını detaylı bir şekilde anlattı. Vatandaşlar ise arama motorlarında Çorum deprem bölgesi mi? Çorum’da fay sınırı nereden geçmektedir? Çorum’da fay hattı var mı, nereden geçiyor? Çorum’da hangi ilçeler deprem riski altında? sorularına yanıt arar. Detaylar burada…

ÇORUM SHAKE BÖLGESİ MİDİR?

AFAD’ın Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Çorum, 2. ve 3. deprem kuşağında yer almaktadır. Çorum İli İlçeleri ile birlikte deprem açısından önemli olan; Aşağıda listelenen faylar tarafından tehdit edilmektedir.

1.Kuzey Anadolu Fay Hattı: Türkiye’nin en değerli fay hattıdır. Genel depremden bahseden bilim adamları bu fay sınırından bahsediyor. Doğuda, Doğu Anadolu fayı ile kesiştiği Bingöl İli Karlıova üçlü kavşak noktasından başlar. Çorum İl sınırlarından (Osmancık – Kargı) geçmektedir. Yaklaşık 1.000 km uzunluğundadır. 1900 ile 2000 yılları arasında 5.5 ve üzeri 36 deprem üretti. 5.5 – 8 arasında ve ortalama 10-15 km derinlikte sığ depremler üretir. Beş milyon yıldır aktif. KAF sınırına yakın yerleşim birimleri her zaman risk altındadır.

2.Salhançayı Fayı: Kuzeyde Kuzey Anadolu Fayı, güneyde Mecitözü Fayı ve Ezine Pazar Fayı ile birlikte 35-40 km uzunluğundadır. 1996 yılında meydana gelen Mecitözü depreminde ortaya çıkmıştır.

3.Mecitözü Fayı: Pasif bir fay sınırıdır. Konunun uzmanları, bu fay sınırının 6°’nin üzerinde sarsıntılar üretemeyeceği görüşündedir.

4.Kırıkkale Fayı:Niksar Cekayir havzası yakınında Kuzey Anadolu fayından ayrılarak güneybatıya doğru Amasya – Çorum illerini takip ederek Kırıkkale’ye oradan da Çubuk İlçesi’ne kadar uzanır.

5. Hamamözü Fayı:Çorum il merkezinin 18 km kuzeyinde yer almaktadır.

6.Almus Arızası:Kırıkkale fayının doğusunda yer alır.

7.Ezinepazarı Fayı:Mecitözü fayı ile bağlantılıdır.

8.Sedim Fayı: Küçük bir fay hattıdır; Konuyla ilgili uzmanlar, 4.9 şiddetinin üzerinde titreme üretemeyeceği görüşünde. Bu bölgede zaman zaman küçük sarsıntılar meydana gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu