Haber

Erdoğan ve Reisi’den ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi Ankara’da resmi törenle karşıladı.

İkili görüşmenin ardından Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 8. Toplantısı gerçekleşti. Anlaşmaların imza töreninin ardından iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında terörle mücadele konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Erdoğan, İran’la 10 yeni anlaşma imzalandığını kaydetti.

Konuşmasına 3 Ocak’ta Kerman’da meydana gelen terör saldırısını kınayarak başlayan ve Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bugünkü toplantılarımızda İsrail’in Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik saldırıları başta olmak üzere somut iş birliği alanları ile bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık. Terörle mücadeleden iktidara, ticaretten ticarete kadar ikili gündemimizdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Kurulumuz daha önceki toplantılarda aldığımız kararları takip ettik. İran’la yıllık 30 milyar dolarlık ticaret hedefimiz kapsamında özellikle koronavirüs salgını sonrasında ilerleme kaydettik.”

Erdoğan ayrıca 10 yeni anlaşmaya imza attıklarını belirterek, “Bu sayede ilişkilerimizin sözleşmesel temelini güçlendirdik.”

Şef: Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir

Basın toplantısında konuşan İbrahim Reisi, Türkiye’nin güvenliğine önem verdiklerini belirterek, “Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğimizdir, bölge ülkelerinin güvenliği bizim güvenliğimizdir ve herhangi bir bölgedeki en ufak bir güvensizliği güvensizlik olarak görüyoruz” dedi. Bütün bölge için terörle mücadelede çok kararlıyız.”

İran Cumhurbaşkanı Reisi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomik konularda ve ticarette bugüne kadar attığımız adımların devamı olarak çıkarlarımızın ticari ve ekonomik düzeyini iyileştirmeyi hedefliyoruz. İlk adımda ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefledik. Kararımızı verdik. Dost ve kardeş bir ülke olan Türkiye ile doğal gaz ve petrol dahil olmak üzere bağlarımızı geliştirmek mümkündür. “Ulaşım yolları ile ilgili görüşmemizde bu alanda da daha ileri adımlar atmayı hedefledik. Bir diğer önemli konu da terörle mücadelede, uyuşturucuyla mücadelede, organize suçlarla mücadelede işbirliği irademizi de ortaya koymuş olmamızdır. Bildiğiniz gibi terörle mücadelede önemli adımlar attık.” “İran İslam Cumhuriyeti terörle mücadelede hiçbir tereddüt göstermedi.”

ANKA/TY,BK

DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?

gurgentepeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu