Haber

Seferihisar’da üreticiye küçükbaş hayvan desteği

Yerel kalkınma amacıyla küçük üreticiye desteğini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, sakız koyunu başta olmak üzere bölge coğrafyasına uygun Seferihisar’daki 26 üreticiye 104 adet küçükbaş ve keçi bağışladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda çiftçilerin ve küçük üreticilerin temelleri atılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında Seferihisar’da 18’i kadın 26 üreticiye 104 adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. Daha önce yapılan dağıtımlarla Seferihisar’da 61’i dişi 103 üreticiye 406 küçükbaş hayvan bağışlandı.

Seferihisar’da düzenlenen dağıtım töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, İzmir Köy-Koop Birlik İdare Meclisi Başkanı Neptün Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi Seferihisar İlçe Başkanı Senem Gürer Solak, Seferihisar Belediyesi Başkan Yardımcıları Yelda Celiloğlu, Nuriye Hepterlikçi, Seferihisar Ziraat Odası Üretici Pazarı. Lideri Aydoğan Gülbağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmetler Müdürü Gürhan Özata, Zerzevat ve Meyve Hali Şube Müdürü Sinan Aslan, kooperatif liderleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulamış ve Ürkmez Köy Tiyatroları, meclis üyeleri, muhtarlar, çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Çiftçimiz köyünü, vatanını terk etmeyecek”
Kadın yapımcı sayısındaki artışa dikkat çekerek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu, “Coğrafya bize her şeyi verdi. Ama doğanın bize sunduğu hoş fırsatlarla eşit bir hayat yaşamıyoruz. Liderimiz ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ derken üreticiye verdiği çok somut bir değeri ortaya koyuyor. “İnsanlar doğdukları yerde mutlu olacaklar” diyor. Çiftçimiz köyünü, vatanını terk etmeyecek. Ancak köyünde memleketinde birinci sınıf vatandaş gibi yaşayacaktır. Üretecek ve ürettiğini pazarlayacak. O kazanacak, İzmir kazanacak, Türkiye kazanacak. Üreticimizin daha müreffeh bir yaşam sürmesi için bu projeyi gönülden sürdürüyoruz. Bu bölge için en uygun küçükbaş hayvanları temin ediyor, veteriner hizmetlerimizle takibini yapıyor ve yem takviyesi de yapıyoruz.

“Seferihisar’dan ‘Slow Fashion’ı da tanıtıyoruz”
İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, “Geçmişte Seferihisar’da çok daha ağır bir biçimde küçükbaş hayvancılık yapılıyordu. Burada birden fazla mezbaha olduğunu bizden biraz daha yaşlı kişiler bilir. Hayvancılığın sadece hayvanların dağılmasıyla bitmediği bir gelenektir. O zaman sütlerinin kıymetinin bilinmesi gerekiyor. İzmir Köy Kooperatifleri Birliği olarak hayvanları verdiğimiz üreticiden tekrar alarak artırılmış bir şekilde üreticiye verme halkasında yardımcı olmaya ve işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Sütlerinin toplanması konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birebir çalışıyoruz. Yarımada’da geçen yıl sona eren küçükbaş hayvancılığın Türkiye’ye örnek olacak şekilde yeniden canlanması bizleri çok memnun etti. Bu çalışmalar için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür ediyoruz. Çünkü bu koyun o kadar doğurgandır ki, yünü ile bizi saran bir doğa dostudur. Seferihisar öncülüğünde koyun yünü keçe ile de yavaş modayı tanıtıyoruz. Bunu birlikte başarabileceğimize inanıyorum” dedi.

“Tanrıya şükür”
Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Lideri Kazım Beyaz, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek, sakız koyununun İzmir coğrafyasına uygunluğunu ve merhametini anlattı.
Yapımcı Şennur Sever, burada olmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayarak, “Bu destek bize de geldi çok şükür. Devam etmeyi umuyoruz. Köyde çiftçilik yapmak artık çok zorlaştı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan olarak desteklerinizi bekliyoruz. İnşallah bu hayvanlar bereketli bir şekilde bize gelecek” dedi.
Konuşmaların ardından kura çekimine geçildi. Üreticiler, kura çekiminden sonra küçükbaş hayvanları aldı.

Kırsalda hayvancılığa büyük destek
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda hayvancılığı desteklemek için hayata geçirdiği proje kapsamında Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Dikili, Güzelbahçe, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire , Torbalı ve Urla’da 489’u kadın olmak üzere 3.455 üreticiye 13 bini aşkın koyun ve keçi dağıtıldı. Böylece ekonomik olarak dezavantajlı köylerde alternatif gelir kaynaklarının artırılmasına yönelik takviye yapılmıştır.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu