Ekonomi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Ocak ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı: (1)

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Ocak ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artarak 20 milyar 28 milyon dolara ulaştı. Tarihimizin en yüksek Ocak ayı ihracat rekorunu kırdık.” söz konusu.

Ocak ayı dış ticaret rakamlarının açıklandığı Malatya’da bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Bolat, bir yıl önce “yüzyılın felaketi” olarak değerlendirilen büyük bir deprem yaşadıklarını ve bundan üzüntü duyduklarını söyledi. 11 ili kapsayan depremde 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti.

Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki hükümetin depremin ilk saatlerinden itibaren enkazların kaldırılması, insanların kurtarılması gibi konularda çok hızlı bir şekilde harekete geçtiğini ifade etti. konut sorunlarının çözülmesi ve ekonomik hayatın yeniden başlatılması.

Bolat, hasar tespit çalışmalarının ardından yapılan ihalelerle depremle ilgili imar, imar ve inşaat çalışmalarının çok hızlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, “930 şantiyede 110 bin 450 arkadaşımızla gece gündüz çalışıyoruz. 11 ilde kalıcı konutların inşası ve şehirlerimizin yeniden inşası için.” “Çalışmalarımız devam ediyor. Bu vesileyle, Cumhurbaşkanımızın katılacağı toplantılarda bugüne kadar teslimi tamamlanan 46 bin konut kura çekilerek sahiplerine teslim edilecek, diğer hak sahiplerine de inşallah kalıcı konut ve işyerleri kazandırılacak. En kısa sürede tamamlanacak.” dedi.

Her ay başında düzenledikleri dış ticaret verileri açıklama programını Malatya’da yapma kararı aldıklarını kaydeden Bolat, dünya çapında son 40 yılda görülmemiş büyük bir enflasyon patlamasının yaşandığını anlattı.

Bakan Bolat şöyle devam etti:

“Covid, Rusya-Ukrayna Savaşı, yaşadığımız şok, piyasalardaki tedarik zorlukları, lojistik yükler, iş kesintileri gibi nedenlerin yol açtığı bu dönemde Türkiye, 4 yılda yaklaşık 1,4 milyar nüfusa hitap etti. -saat mesafe ile 8,5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleştirdi.Bu hızlı yükselişin ardından 2023 yılı, dünyada parasal sıkılaşma nedeniyle talebin azaldığı, ekonomik büyümenin durgunluğa doğru gerilediği, ekonomideki büyüme hızının arttığı bir dönem olarak geride kaldı. OECD verilerine göre dünya ekonomisi yıllık yüzde 3,3’ten yüzde 2,9’a geriledi. Küresel ihracat yüzde 5 civarında azaldı. İhracatımızın yüzde 41,5’ini yaptığımız Avrupa Birliği pazarlarında ithalat ise yüzde 15-17 civarında düşüş kaydetti. Öte yandan çok şükür Türkiye ekonomisi hem iç pazarda canlılık hem de ihracatta olumlu gelişmeler yaşıyor, ivmenin devam etmesi nedeniyle ilk 9 ayı yüzde 4,7 büyümeyle kapattık. Milli gelirimiz yıllık bazda 1 trilyon 75 milyar dolara yükseldi, 1 Mart’ta 12 aylık veriler açıklandığında TÜİK tarafından 1,1 trilyon doları görmeyi umuyoruz.”

“Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kırdık”

Türkiye’nin dünya ihracatındaki payının yüzde 1,06’ya yükseldiğini vurgulayan Bolat, “Hem ihracat artışımız hem de dünya ticaretimiz 32,5 trilyon dolardan 31 trilyon dolara düştü, payımız arttı. Deprem nedeniyle 6 milyar dolarlık ihracat kaybımız oldu. ” Ama çok şükür Türkiye olarak 255,8 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kırdık, Sayın Cumhurbaşkanımızın 1 ay önce TİM ile birlikte yıllık değerlendirme toplantısında açıkladığı gibi bu yüzde 0,64’lük bir büyümeydi. İthalatta azalma oldu, dış ticaret açığında azalma oldu, ihracatın ithalatı karşılama oranında düşüş yaşandı. Bir artış kaydettik.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“Tarihimizin en yüksek Ocak ayı ihracat rekorunu kırdık”

Bakan Bolat, bu olumlu durumun Ocak ayında da devam ettiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Her ne kadar Ocak ayının ilk 4 gününde küresel siparişler çok az olsa da, yılbaşı tatilinin uzaması ve işyerlerinin kapalı olması nedeniyle normal bir durum ama bunu şimdi açıklamak istiyorum. Ocak ayında ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 3,6 arttı. Geçen yılın aynı ayında 20 milyar 28 milyona ulaşarak tarihimizin en yüksek Ocak ayı ihracat rekorunu kırdık.

Yine güzel bir numara vereceğim. Son 12 ayda ihracatımız 256,5 milyar dolara çıktı. Yani Aralık ayı sonunda kırdığımız 255,8 milyar dolarlık ihracata 700 milyon dolar daha ekledik ve yeni rekorumuz 256,5 milyar dolar oldu. İthalata bakalım, ithalattan bahsediyoruz, hiç çekinmiyoruz, dış ticaret açığından da bahsediyoruz. İthalatta bir müjde daha var, ithalatımız Ocak ayında yüzde 22 azalarak 26 milyar 201 milyon dolara geriledi. Bunun en önemli sebepleri 3 Haziran’da hükümetimiz kurulduktan sonra hükümet olarak aldığımız tedbirler, ülkemize yönelik özellikle ithalatta haksız ticari uygulamalara ve dumping uygulamalarına karşı aldığımız tedbirler, enerji fiyatlarındaki istikrarlı durum. Dünya piyasalarında özellikle 2023 yılında otomotiv ve altın ithalatında yaşanan büyük artışa karşılık bu durum yılın ikinci yarısında uyguladığımız tedbirlerin ardından yaşanan düşüşten kaynaklanıyor. Böylece arkadaşlar Ocak ayında dış ticaret açığımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57 azaldı. Yani Ocak ayında dış ticaret açığımız 6,2 milyar dolara geriledi, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise bu yılın Ocak ayında geçen yıla göre 18,9 puan artarak yüzde 76,4’e yükseldi.”

(Devam edecek)

hanihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu