Haber

TÜİK’in Mayıs Enflasyonu Hesaplamasında ‘Gaz Reset’ Dikkat Çekti

Türkiye İstatistik Kurumu, 5 Haziran Pazartesi günü açıklanacak olan Mayıs ayı TÜFE (tüketici enflasyonu) verilerinde değişiklik olacağını duyurdu (3 Haziran Pazartesi, hafta sonu olacağı için). Geçen ay bedelsiz verildiği için Karadeniz’den çıkarılan gazın Mayıs ayı hesabına dahil edilmeyeceği açıklandı. Peki bunun neyi etkileyeceğini düşündünüz mü?

TÜİK, serbest doğalgaz tüketiminin TÜFE’ye etkisine ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 24/4/2023-31/5/2023 tarihlerinde fatura kullanım bedellerinin tamamının Bakanlık bütçesinden karşılanacağına ilişkin kararı, doğal gaz bedeli kapsamındaki Mayıs 2023 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) dönemi hesaplanırken dikkate alınması gerektiğini belirtti.

TÜİK, EPDK’nın 11835 Sayılı Kararının TÜFE’ye etkisine ilişkin, 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Doğal Gaz Tüketimi İçin Sistem Kullanım Ücretlerine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar’a atıfta bulunarak açıklama yaptı. 05.05.2023.

Kısaca ve tam anlamıyla: Karadeniz’den çıkarılan ve 1 ay boyunca hanelere ücretsiz verilen doğalgaz nedeniyle bu ay enflasyon hesabındaki “gaz” kalemi “sıfır” olacak.

Hanelere 1 yıl süreyle 25 metreküp doğal gazdan muaf olan kısım tekrar dikkate alınmayacaktır.

TÜFE verilerinde doğal gazın ağırlığı yüzde 2,8871 iken bundan anladığımız, enflasyon üzerindeki etkisinin ekmek, meyve, sebze ve et gibi temel mallara göre daha yüksek olması.

Enflasyon sadece enflasyon değildir! Haziran ayının prestijiyle birlikte etkileri tartışılacak olanlardan biri de memur, emekli aylıkları ve asgari fiyat artışı yani daha az zam anlamına gelen zamlarda esas alınacak düşük enflasyon hesabı.

Sosyal medyadaki bu hesap değişikliği konusunda uzmanlar,

Enflasyonla ilgili beklenti ve yorumlarını paylaşırken,

Etkileri hakkında da yorum yaptı.

Aylık bazda Mayıs ayı enflasyonunda yapılacak hesaplama,

Çok düşük ve hatta olumsuz gelme ihtimalinden bahsederken,

Yıllık enflasyonda “sert bir düşüş” yaratacağı aşikar.

Ne dersiniz?

Enflasyonu düşürmek için hiçbir çaba gösterilmediğini kim söyleyebilir?

Vatandaşın emeği çok değerli değil mi? Yorumlarda buluşalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu