Haber

Yüksek faizli gübre satışları Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri tarafından eleştirildi.

Eski CHP Edirne Milletvekili ve ziraat mühendisi Okan Gaytancıoğlu, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinin çiftçilere yüksek faizle gübre sattığını söyledi. Gaytancıoğlu, “Özellikle Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinde gübreye ilgi çok yüksek. Çiftçinin cebinde para olmadığı için peşin para alamıyor. Gübre yüzde 48-50 oranında çiftçiye satılıyor. Bu çok yüksek bir faiz oranıdır.”

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, bugün Edirne’de bir buğday tarlasından yaptığı açıklamada, üreticilerin tarlalarına gübre atmaya başladığını hatırlattı. Gaytancıoğlu, üreticinin cebinde parası olmadığı için Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinden yüksek faizle gübre almak zorunda kaldığını kaydetti. Üretici örgütlerinin çiftçilere sıfır faizle gübre sağlaması gerektiğini savundu.

“ÇİFTÇİMİZ ŞİMDİ GÜBREYİ NEREDEN ALACAĞINI DÜŞÜNÜYOR”

Gaytancıoğlu şunları söyledi:

“Çiftçilerimiz üretmek istiyor. Üretiyorlar ve gübre kullanma telaşındalar. Toprağın verimliliğini artıracak gübre kullanacaklar. Buğday da büyüyecek, büyüyecek, güneşle, yağmurla, hatta karla buluşacak ve gübre kullanacak. soframıza ekmek olarak geliyor. Özellikle Tarım Kredi Kooperatiflerinde ve Tarım Satış Kooperatif Birliklerinde gübre faizleri çok yüksek. Çiftçinin cebinde para olmadığı için para alamıyor. Çiftçiye gübre satılıyor. yüzde 48-50 faizli. Bu çok yüksek bir faiz. Merkez Bankasının faizleri artırdığını anlıyoruz ama çiftçiye daha önce askıya alınan krediler vardı. İndirimli krediler vardı. Neden kullanmıyorlar? Neden kullanmıyorlar? maliyetler artıyor, o yüzden artıyor, Türkiye aslında kendi çiftçisini desteklemiyor, başka ülkelerden buğday ithal ediyor, bu seneki ithalat faturamız 11 milyon ton yani 4 milyara denk geliyor, yazıktır, günahtır. Çiftçilerimize destek olalım. Kullandıkları girdiler için ertelenmiş kredi kullansınlar. Sıfır faizli kredi verirlerse ne olacak? Bunun kaybı bir yerden geliyor. Bunun sonucunda ekmeğin fiyatı ucuzluyor. Bunu yapmaları gerekiyor. Bunu yapmadıkları için çiftçilerimiz artık gübreyi nereden alacakları konusunda panik içindeler.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu