Haber

Zonguldak Alaplı’da Fındık Hasat Dönemi Başladı

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde fındık hasadının başlamasına günler kala ilçeye gelen tarım işçilerinin aileleri çadırlarda kalıyor. Yılın 6 ayı çadırlarda kaldığını söyleyen aileler konteyner istiyor.

Bu yıl gelip gelmeyeceklerini merak eden ve üreticilerin merakla beklediği tarım emekçileri, Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Mollabey Köyü’nde kendileri için hazırlanan kamp alanlarına gelmeye başladı. Ağustos ayının ikinci haftasında hasadın başlaması beklenen ilçede fındık toplamaya gelen tarım işçileri, kendileri için oluşturulan alanlara yerleşti. Şanlıurfa’dan Zonguldak’ın Alaplı ilçesine mevsimlik işçi olarak gelen 400 tarım işçisi çadırlarda kalıyor. Günlük 450 lira ücretle çalışacak mevsimlik işçiler, yemeklerini dışarıda kurdukları ocakta pişirirken, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını da dışarıda sağlamaya çalışıyor.

Fındık toplamak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden Alaplı’ya gelen Lütfü Atıkoğlu, “Biz Alaplı’ya geldik. Kadınlar olarak daha çok zorlanıyoruz. Yağmurlarda çadırlarımızı su basıyor. Konteyner temin edilmesini istiyoruz” dedi.

Şanlıurfalı işçilerden Eyüp Hatipoğlu, 15 yıldır Alaplı’ya fındık toplamaya geldiklerini, daha önce de çeşitli illerde bulunduklarını belirtti.

Alaplı’ya yaklaşık 400 işçiyle geldiklerini anlatan Eyüpoğlu, “Burada 1 ay kalıp rızkımızı fındıktan çıkarmaya çalışacağız. Burada birden fazla kişi tanıyoruz. Her yıl mutlu kaldığımız için buraya geliyoruz. Burada tek eksiğimiz devletimizden elektrik istiyoruz, yağmur yağarsa bizi etkiler”Çadırlarınızı su bastığı için devletimiz buraya konteyner koysa daha iyi olur. Allah korusun bölgelerimizde deprem olduğu günlerde herkes ayağa kalktı. Devletimizden ne bekliyoruz, bari içinde yaşayalım. Allah Devletimizden razı olsun” dedi.

Kendilerine her türlü imkanın sağlandığını belirten bir diğer Mevsimlik işçi ise, “Tek pişmanlığımız elektrik. Bu sorunu yetkililere ilettik. İnşallah çok kısa sürede bu sorun bitmez.” dedi.

Şanlıurfa’dan ailesiyle birlikte 20 saatlik yolculuğun ardından Alaplı’ya gelen Lütfü Atıkoğlu, bu yıl fındık hasadından umutlu olduğunu belirterek, bu yıl günlük ücretlerin 450 TL olacağını söyledi.

Okul Müdürü Ömer Yavuz ise Mollabey köyünde açılan okulda mevsimlik işçilerin çocuklarına yönelik eğitim faaliyetleri yürütüldüğünü söyledi. Eğitimlerini görmeleri için öğretmenler nezdinde kayıt altına almayı hedefliyoruz” dedi. – ZONGULDAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu