Ekonomi

Mengen Peynir Üretim Tesisi Hizmete Girdi

Bolu’nun Mengen ilçesinde coğrafi işaretli Mengen Peyniri üretecek tesis hizmete açıldı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteğini alan Mengen Merkez ve Köyler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin kurduğu tesisin açılışına Vali Erkan Kılıç, Mengen Kaymakamı Fatih Yıldız, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, kurum başkanları, kooperatif yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. (MARKA), ilçedeki eski Atatürk İlköğretim Okulu binasında. katıldı.

Açılışın ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen yerleşkesinde Mengen Peyniri ve üretimi hakkında bir toplantı gerçekleştirildi.

Vali Kılıç, bölgede yüzyıllardır üretimi yapılan peynirin standardizasyon ve coğrafi işaretlendikten sonra kooperatif tarafından üretilmesinin çok değerli olduğunu belirtti.

Bu tür çalışmalara destek verdiklerini belirten Kılıç, “Mengen Peyniri lezzetini kabul ettirdi. Bu haliyle dünyaya açılabilmesi Mengen için önemli bir değer. Mengenliler çoğunlukla gurbetçiler ve dünyanın her yerinde. Bu peynirin sürdürülebilir hale getirilmesinde destek önemli olacaktır.” İfadelerini kullandı.

Mengen Kaymakamı Fatih Yıldız, tesisin sadece lezzetli peynirlerin üretildiği bir yer olmayacağını, aynı zamanda ilçenin ekonomik kalkınmasına ve istihdamına da değerli katkılar sağlayacağını belirtti.

Kooperatif Başkanı İbrahim Erdoğan da kendisinin de süt üreticisi olduğunu belirterek, üretici olarak ineklerin kesilmesini önlemek ve Mengen sütüne değer katmak amacıyla kurdukları kooperatifle ilçeye değer katmak için çalıştıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Osman Çavuş ve yüksek lisans öğrencileri tarafından “Dünya Mutfağında Mengen Peyniri” konulu sunum yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu