Haber

Sibirya’dan göç eden yeşilbaş ördekler Bayburt’u sevdi

Sibirya’dan göç eden yeşilbaş ördekler Bayburt’u sevdi

Şiirlere ve türkülere konu olan yeşilbaş ördekler Çoruh Nehri’ne renk katıyor

BAYBURT – Sibirya ve Rusya’dan göç ederek türkülere konu olan yeşilbaş ördekler, kış aylarında Bayburt’un içinden geçen Çoruh Nehri’nde 10 yıldır yaşıyor. Bayburt’a gelen yeşilbaş ördeklerin sayısı her geçen yıl artarken vatandaşlar da onları besleyerek aç kalmıyor.

Mescit Dağları’ndan doğan ve Türkiye’nin en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, kış aylarının gelmesiyle birlikte yeşilbaş ördeklerin uğrak noktası haline geldi. Anavatanı Asya, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika olan bu ördekler, her Aralık ayında Bayburt’a göç ederek Çoruh Nehri’nde yaşarlar. Göçmen kuşlar kategorisinde yer alan yeşilbaş ördekler nisan ayının ortalarına doğru Çoruh’tan ayrılarak daha soğuk yerlere göç ederler. Bayburt’un sembolü haline gelen yeşilbaş ördekler, Bayburtlu vatandaşların nehre bıraktığı yemlerle besleniyor. Bayburtluların ilgi odağı olan ördekler, Çoruh’un donmuş bölgelerinde suya dalarak görenleri büyülüyor. Ekmeklerini alıp yemlerini alıp Çoruh’a koşan vatandaşlar, ördekleri besleyerek keyifli vakit geçiriyor.

“Bayburt Belediyesi Çoruh’un misafir ördeklerini unutmuyor”

Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, yeşilbaş ördeklerin yaklaşık 10 yıldır Çoruh’a geldiğini belirterek, belediye olarak misafir ördekleri beslediklerini ve unutmadıklarını söyledi. Bayburtluların da ördeğe büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Başkan Pekmezci, vatandaşlar tarafından ördeklerin sahiplenilip beslendiğini belirterek, “Bayburt yaklaşık 10 yıldır ördeklere ev sahipliği yapıyor. Bu ördekler özellikle Sibirya, Rusya ve Rusya’dan gelenler. Kafkasya’dan buraya göç edin ve Çoruh’a gelin.” Buraya akın ediyorlar. Bu hayvanlar her yıl burada misafir olarak kalıyor. Bayburtlular bu hayvanları besliyor, Bayburtluların misafirperverliğini burada bir kez daha görüyoruz. Yeşilbaş ördeklerimiz Çoruh sularında en iyi şekilde yüzerek yaşamsal fonksiyonlarını sürdürüyorlar. Sayıları her geçen yıl artıyor. “Gidenler seneye arkadaşlarıyla, meslektaşlarıyla birlikte geliyor. Sayıları giderek artan bu ördekleri Bayburt sahipleniyor, sahipleniyor.”

Yeşilbaş ördek avının yasak olduğuna işaret eden Pekmezci, “Geçmiş yıllarda avlanma konusunda zulümler vardı ama artık avcıların bu hayvanları avlaması tamamen yasaklandı, ördeklerimiz Bayburt halkının koruması altında. Sizin gibi. Görüyorum ki ördekler burada Çoruh’un sularında huzur içinde yüzüyorlar, daha fazla uzaklaşmaya gerek duymuyorlar.” kullanılmış.

“Hayvansever vatandaşlar ördeklere büyük önem veriyor”

Çoruh Nehri’nin Kaleardı İlçesi’nde yaşayan yeşilbaş ördekleri beslemek için gelen Bayburtlu hayvansever Kemal Aydın, ördekleri beslemekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Bu ördekler yaklaşık 10 yıldır buraya geliyor. Fırtınalı bir günde buraya indim ve alıştım. Kışın sürekli buraya geliyorlar. Cuma “Burada günlerce ekmek atan, besleyen, ördekleri izleyen çok insan var. Mahallemiz için çok güzel bir manzara. Umarım duyarlı vatandaşlarımız onları avlamaz, korkutmazlar ve bu hayvanlar her yıl buraya gelirler. Biz de ördeklerimizi izlemekten, izlemekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Ördek beslemeye gelen bir diğer vatandaş Hikmet Azaphan ise Bayburt’un simgesi haline gelen yeşilbaş ördekleri çok sevdiğini belirterek, “Ördeklerimiz kışın, sular soğukken buraya geliyor. Rusya tarafındaki sular ısınıyor. Ördekler yıllardır Bayburt’u tercih ediyor. “Biz ördeklerimizi çok seviyoruz, nehrimizi güzelleştiriyorlar. Çoruh Nehrimize ayrı bir hava katıyorlar. Herkes ekmeğini getiriyor, ördekleri besliyor, besliyor” dedi.

Evdeki bayat ekmekleri çöpe atmayıp ördeklerin yanına götüren Rahmi Aydemir, ekmeği bu şekilde kullandıklarını belirterek, “Ördek beslemeyi çok seviyoruz. Her kış geliyorlar. Biz de hep gelip bunları besliyoruz. Bayat ekmek alıyoruz, yem alıyoruz, getiriyoruz, buradan köprüden atıyoruz, hayvanları besliyoruz ve gidiyoruz.”

haber-solhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu